Reklama
 
Blog | Jan Perla

Stárnutí populace a omlazení voličstva?

Místopředseda KDU-ČSL David Macek oprášil nápad na zvýhodnění rodin s dětmi u voleb. Podle něj by měli hlas dětí, které sami volební právo ještě nemají, dostat k dispozici dle určitých pravidel jejich rodiče, kteří by tak vlastně najednou měli hlasy dva. Návrh, který odporuje základní definici volebního práva jako rovného, se naštěstí nesetkal s velkým ohlasem ostatních politických stran. Zároveň s tím se však vracejí k diskuzi o snížení věkové hranice aktivního volebního práva na 16 let. I tato změna má však své odpůrce.

Mami, hoď tam za mě …

David Macek popírá, že by motivací pro jeho návrh měly být nízké preference jeho strany, která má právě mezi rodinami s více dětmi údajně širší voličskou základnu. Je totiž pravdou, že podobně výhodná by tato změna mohla být například i pro ČSSD. Méně už pak naopak pro KSČM a možná i ODS a SZ. Toto je téma na samostatnou sociologickou diskuzi o rozložení voličstva. Spíše než promyšlený tah na zvýšení preferencí, mi návrh přijde jako diletantství člověka, který nepochopil základy demokratického volebního systému a chce se návrhem, dosti pochybně, zviditelnit. Napříště se možná objeví návrh znovuzavedení vážení volebního hlasu podle majetku a daňového zatížení. Takový systém zde, zjednodušeně řečeno, fungoval za Rakouska-Uherska. Šlo o systém kurií. Proč by měli nyní mít nějakou výhodu voliči s nezletilými dětmi? Co si slibuje pan Macek od jejích "většího politického vlivu"? Že se začne zvyšovat porodnost jen proto, aby lidé mohli místo jednoho lístku vhodit do urny lístky dva? Nemyslím, že by to, při dnešních nízkých volebních účastech a znechucení společnosti politikou, bylo takové lákadlo. Hlas dětí, který pan Macek chce v politice slyšet (více zde), dle mě do politiky nepatří a tímto způsobem stejně těžko zazní. Nebo si pan Macek představuje, že dvouleté dítě mamince poradí, kterou
kandidátku zvolit a bude tak samo ovlivňovat českou politiku? Pokud lidovcům opravdu tolik vadí stárnutí české populace, měli by se spíše ve vládě snažit prosazovat politiku podpory mladých rodin s dětmi, která je u nás na mizivé úrovni. Nesdílím tedy názor pana Macka, že: "Stav, kdy pět lidí (rodina se třemi dětmi) má stejný politický vliv
jako dva (stále častěji dobrovolně bezdětní), je jasně nedemokratický." Těm třem dětem by totiž měl stát umožnit rovné a dosažitelné podmínky k tomu, aby se vzdělali a stali součástí společnosti, kterou pak mohou v dospělosti ovlivňovat v rámci svého vlastního volebního práva.

Se základkou k volbám ?

Reklama

O něco rozumněji už působí debata o snížení věkové hranice aktivního volebního práva na 16 let. Parlamentní strany o tomto tématu připouštějí debatu. Až na ODS, která by návrh nejspíše nepodpořila. Je totiž otázkou, v jakém věku se dítě stává dospělým členem společnosti, který má mít právo rozhodovat o jejím dalším směřování. Současné debaty se točí kolem hranice, kdy většina dětí končí, či před rokem dokončila základní školu. Většina z nich nepracuje, ale na své zaměstnání se připravují. Některé již adresně, některé obecněji. Myslím si však, že názory takových lidí jsou stále ještě snadno ovlivnitelné, nestálé, často se sklony k různým extremismům a rychlým řešením. Sám jsem do této kategorie ještě nedávno patřil, takže vím, o čem mluvím. I v 18, kde je hranice nyní, se člověk často stále ještě hledá. Nemyslím si, že by dnešní děti dospívali zas o tolik rychleji. Jen možná přijdou svým rodičům odlišnější, protože i svět jako takový se v dnešní globální době proměnuje rychleji. Navíc, pokud by se snad dětem od 16 let měla přiznat diskutovaná práva, měli by s nimi být spojeny i povinnosti. Pak je tedy možné uvažovat o celé škále změn – plná trestní zodpovědnost, pracovní možnosti, možnosti v osobním životě, volební právo také pasivní. Pokud bude člověk v 16 letech mít možnost vzít na sebe odpovědnost za svůj vlastní život, pak může mít i možnost účastnit se fungování státu. Toto už zní podstatně závažněji, než samostatná debata o volebním právu. Nemyslím si, že by se kterákoliv z těchto změn dala označit za dobrý nápad. A to platí i o volebním právu pro osoby starší 16 let.